verhaal

Column

Bloggen is het een nieuwe trend?

Bijna iedereen blogt of je daarvan bewust bent of niet. Denk maar aan Facebook of Twitter, dat ook een blog medium is. Mensen schrijven daar over uiteenlopende thema’s, een vakantie in Spanje of een uitje naar het Enkhuizer openluchtmuseum. Soms verklaren bloggers hun ware liefde aan mede bloggers, maar ook gebeurt het dat er conflicten worden uitgevochten.

Zelf kijk ik zo’n drie keer per dag op Facebook of Twitter om te kijken wat mijn ‘vrienden’ te melden hebben. Hoe meer vrienden des te meer posts je kunt lezen. Mijn vrienden posten regelmatig nieuws, over uiteenlopende onderwerpen. Sommige laten trots hun jonge kroost zien, waarop de oma’s en opa’s gretig reageren, of foto’s uit een ver vakantieland om te laten zien hoe geweldig hun vakantie wel is.

We kunnen er niet meer buiten, elke gevoel van gelukzaligheid zal en moet gedeeld worden en daar is niets mis mee. Alleen als de Smartphone het enige belangrijk middel is dat in de picture staat, kan het leiden tot een ware obsessie.

Het gevoel dat we vroeger kenden, als we op vakantie waren, volledig te zijn afgesloten van het thuisfront, is niet meer aan de orde. Overal is Wifi waar we het eerste gretig naar opzoek gaan als we op de vakantie bestemming zijn aangekomen.

Je kunt je afvragen of dit een goede ontwikkeling is. Gezinnen kennen tegenwoordig het fenomeen: de pubers hangen de god ganse dag aan hun Smartphone, vaak ook tijdens het eten. Er wordt nog nauwelijks met elkaar gecommuniceerd. Het is paradoxaal maar waar: Smartphones maken je sociaal netwerk groter, maar binnenshuis treedt er een sociaal isolement op…